Brandveilig samenleven

Is jouw woning (brand)veilig? Wat kan je nog verbeteren? Maak je woning en omgeving brandveiliger: hieronder vind je nuttige tips en tricks.

Powered by Froala Editor

Laatst bijgewerkt op 15 november 2021
Brandveilig samenleven
Gerelateerde pagina's
Brandveiligheid voor thuiswonende 65+
Tips voor een brandveilige woning
CO ... een stille doder
In 2022 telde het Antigifcentrum al 60 doden door CO-vergiftiging. In totaal ervaren elk jaar ongeveer duizend landgenoten een CO-intoxicatie. In 85% van die ongevallen met CO gebeurt dat gewoon in ons huis. Die doden en ziekenhuisopnames door koolstofmonoxidevergiftiging zijn te voorkomen. Brandweer Limburg legt jou graag uit hoe je CO-intoxicatie kunt vermijden. Lees onze tips!
Doe de deur dicht
Je binnendeuren gesloten houden kan levens redden!
Kampvuur
Niets zo gezellig als met zijn allen samen van een kampvuur genieten. Maar vuur maken houdt ook risico's in. En daarom zijn er regels voor het houden van een kampvuur. Zorg dat je aanvraag tijdig gebeurt en de bevoegde instanties op de hoogte zijn.
Keuken - brandveiligheidstips
De keuken is de kamer met de meeste kans op het ontstaan van brand. Je bent er bezig met gas, vuur, olie en elektrische toestellen. Blijf dus altijd in de buurt als je kookt.
Meer tips over brandveiligheid
Ontdek meer tips over brandveiligheid
Onkruid verbranden: doe jij het nog?
Onkruid verbranden is een van vele manieren om je onkruid te verwijderen. Bij het verbranden heb je het risico dat je niet alleen je onkruid verbrandt, maar dat er ook andere zaken in brand schieten. Dit gebeurt sneller dan je denkt! We moeten regelmatig uitrukken voor een brand als gevolg van onkruidverbranding. Wij raden het verbranden af en geven de voorkeur aan andere methodes. Jij ook?
Open vuur en afvalverbranding
In de meeste gemeenten is het maken van open vuur of het verbranden van afval in de openlucht verboden zonder voorafgaande en schriftelijke vergunning. In het kader van folkloristische evenementen (bijv. Sint-Maartensvuren, kerstboomverbranding, …) kan een afwijking worden toegestaan door de gemeente. Vraag dus steeds na bij je gemeente welke afspraken er van toepassing zijn!
Rookmelders
Vanaf 1 januari 2020 zijn rookmelders verplicht in alle woningen in Vlaanderen. Waarom rookmelders? Waar plaats je ze? Je leest het hier.
Schoorsteenbrand voorkomen
Of je nu met hout, kolen of stookolie stookt, verwarmt met een kachel, een open haard of centrale verwarming ... We kunnen allemaal te maken krijgen met een schoorsteenbrand. Hoe kan je een schoorsteenbrand voorkomen?
Veilig BBQ'en
Mooi weer = BBQ weer! We geven graag een paar tips veilig om aan de slag te gaan. Hoe moet je op een veilige manier barbecueën met houtskool of met gas? Bekijk de filmpjes!
Veilig opladen
Oplaadbare batterijen zijn niet meer weg te denken. Veilig opladen verdient je aandacht.
Vluchtplan
Heb jij met je gezin een vluchtplan afgesproken? Wat is de snelste en veiligste weg? Heb je ook een tweede vluchtweg?
Vuuravonturen
Brandweerwandelingen in Lommel en Pelt met leuke doe- en denkopdrachten voor het gezin. Voor kinderen van 3 tem 12 jaar.