Keuken - brandveiligheidstips

Hulpmiddelen voor een brandveilige keuken:

  1. Blusdeken
  2. Rookmelder (niet te dicht bij je vuur) of hittemelder
  3. Kookwekker


  • Blusdeken:

Met een blusdeken of branddeken kan je een kleine vuurhaard doven, zoals een vlam in de pan. Vuur heeft zuurstof nodig om te blijven branden. Het deken neemt de zuurstof weg. Hetzelfde effect bereik je door een passend deksel op een brandende pot te plaatsen. Opgelet: de meeste blusdekens kan je niet gebruiken voor een frietketelbrand.

Er zijn verschillende types blusdekens te koop. Zoek naar de vermelding EN 1869 op de verpakking.

  • Rookmelder (niet te dicht bij je vuur) of hittemelder

Een rookmelder hang je niet te dicht bij je kookvuur om de kans op valse melding te beperken. Gaat dit niet, dan plaats je deze net buiten de keuken.
Een hittemelder werkt op verandering in temperatuur. Deze heeft minder kans op foutmelding en is een goed alternatief voor een klassieke rookmelder in je keuken.

  • Kookwekker

Een kookwekker zorgt ervoor dat als je afgeleidt bent, je op tijd terug bij je kookvuur bent. Een onbeheerd keuken vuur wil je vermijden.


Meer tips:


Tips voor je frietketel:

  • Ververs regelmatig het frituurvet
  • Giet nooit water over een brandende  friteuse
  • Gebruik een branddeken of het deksel


Vlam in de pan?

Staat je frietketel in brand of is er vlam in de pan. Hou dan rekening met volgende tips.

  • Denk altijd eerst aan je eigen veiligheid. Probeer een beginnende brand dus enkel zelf te blussen als je weet hoe dat moet. 
  • Als je niet weet hoe een blusdeken of draagbare brandblusser te gebruiken, dan kan je beter meteen vluchten en 112 bellen. 
  • Nooit met water blussen!
  • Een frietpot of brandende pan kan je perfect blussen doormiddel van een blusdeken en nadien het deksel op de pan te zetten. 
  • Schakel nadien je vuur uit (indien dit op een veilige manier kan).
  • Verplaats nooit een brandende of hete pan/frietpot. Als je de stekker niet op een veilige manier kan uittrekken laat je hem beter insteken en schakel je de zekering uit. 
  • Een vochtige dweil kan een noodoplossing zijn. Een blusdeken heeft de voorkeur.
  • Is de brand geblust, vraag de brandweer om te controleren of er in de filter of buizen van je dampkap geen smeulende delen zijn overgebleven.


Onze Nederlandse collega's hebben een instructiefilmpje gemaakt over hoe je best een vlam in de pan blust:


Waarom je geen water gebruikt om een brandende pan te blussen zie je hier:


Voorkomen is beter dan genezen.

  • Kook niet als je gedronken hebt of heel erg moe bent.
  • Reinig regelmatig je huishoudtoestellen.
  • Verwijder jaarlijks het stof achter een koelkast of diepvriezer.
  • Reinig regelmatig je dampkap en vervang jaarlijks je filters.
  • Hou brandbare materialen uit de buurt van (gas)vuur.
  • Hou kinderen uit de keuken terwijl je aan het koken bent;
  • Plaats de stelen van de pannen naar opzij en niet over de rand, vermijden dat je per ongeluk een pan omstoot.
  • Gebruik geen verdeelstekkers om elektrische keukenapparaten samen aan te sluiten.
  • Trek zoveel mogelijk de stekkers uit van toestellen die je niet gebruikt en die geen constante stroom nodig hebben.

Powered by Froala Editor

Laatst bijgewerkt op 21 mei 2024
Keuken - brandveiligheidstips