Rookmelders

Wie in Vlaanderen een woning bouwt, renoveert of verhuurt moet sinds 1 januari 2013 rekening houden met een aantal verplichtingen over het plaatsen van rookmelders. 

Vanaf 1 januari 2020 is het wettelijk verplicht in Vlaanderen om elke verdieping van je woning te voorzien van minstens één rookmelder.

Waarom rookmelders?

Woningbranden eisen elk jaar tientallen mensenlevens. In 2018 waren er 56 doden bij woningbranden. 

Meer nog dan het vuur, maakt vooral de rook tal van slachtoffers. Die rook is verstikkend en verspreidt zich razendsnel. Vooral als er 's nachts brand uitbreekt, is het risico om niet tijdig wakker te worden groot. Rookmelders vormen dan ook een eenvoudige en doeltreffende bescherming tegen de gevaren van brand. Daarom verplicht de Vlaamse overheid de aanwezigheid van rookmelders in (huur)woningen.

Waar plaats je rookmelders?

Vanaf 1 januari 2020 is het wettelijk verplicht in Vlaanderen om elke verdieping van je woning te voorzien van minstens één rookmelder. Best plaats je in alle kamers een rookmelder behalve in de badkamer, keuken en garage, omdat daar het meeste kans is op vals alarm.


Sinds 18 februari 2023 is deze verplichting uitgebreid naar andere delen van woningen.

Een rookmelder is nu ook verplicht in andere gemeenschappelijke delen van een gebouw dan de kelder of de zolder, als er zich daar een technische installatie bevindt.
Zo wordt vanaf nu een rookmelder ook verplicht in bijvoorbeeld de inkomhal wanneer daar de zekeringkasten hangen, terwijl dat vroeger enkel verplicht was als diezelfde installatie in de kelder of op de zolder hing. Zo een technische installatie is vast verbonden aan het gebouw en heeft een elektrische voeding of produceert warmte.

Voorbeelden van zo’n technische installatie zijn: een zekeringkast, een boiler, een verwarmingsketel, airco’s, de omvormer van je zonnepanelen, … 

>>> Meer informatie over de wetgeving rond rookmelders vind je op de website van de Vlaamse overheid www.wonenvlaanderen.be/rookmelders 

>>> Download de  folder 'Rookmelders'

Powered by Froala Editor

Laatst bijgewerkt op 10 maart 2023
Rookmelders