Rookmelders

Wie in Vlaanderen een woning bouwt, renoveert of verhuurt moet sinds 1 januari 2013 rekening houden met een aantal verplichtingen over het plaatsen van rookmelders. 

Vanaf 1 januari 2020 is het wettelijk verplicht in Vlaanderen om elke verdieping van je woning te voorzien van minstens één rookmelder.

Waarom rookmelders?

Woningbranden eisen elk jaar tientallen mensenlevens. In 2023 waren er 63 doden bij woningbranden. 

Meer nog dan het vuur, maakt vooral de rook tal van slachtoffers. Die rook is verstikkend en verspreidt zich razendsnel. Vooral als er 's nachts brand uitbreekt, is het risico om niet tijdig wakker te worden groot. Rookmelders vormen dan ook een eenvoudige en doeltreffende bescherming tegen de gevaren van brand. Daarom verplicht de Vlaamse overheid de aanwezigheid van rookmelders in (huur)woningen.

Waar plaats je rookmelders?

Vanaf 1 januari 2020 is het wettelijk verplicht in Vlaanderen om elke verdieping van je woning te voorzien van minstens één rookmelder. Best plaats je in alle kamers een rookmelder behalve in de badkamer, omdat daar het meeste kans is op vals alarm. In de keuken plaats je deze weg van dampen en  in de garage dicht bij de binnendeur.


Sinds 18 februari 2023 is deze verplichting uitgebreid naar andere delen van woningen.

Een rookmelder is nu ook verplicht in andere gemeenschappelijke delen van een gebouw dan de kelder of de zolder, als er zich daar een technische installatie bevindt.
Zo wordt vanaf nu een rookmelder ook verplicht in bijvoorbeeld de inkomhal wanneer daar de zekeringkasten hangen, terwijl dat vroeger enkel verplicht was als diezelfde installatie in de kelder of op de zolder hing. Zo een technische installatie is vast verbonden aan het gebouw en heeft een elektrische voeding of produceert warmte.

Voorbeelden van zo’n technische installatie zijn: een zekeringkast, een boiler, een verwarmingsketel, airco’s, de omvormer van je zonnepanelen, … 

Overal hoorbaar?

Is je rookmelder nog hoorbaar als je gaat slapen? Er zijn hulpmiddelen die je kan gebruiken. Gekoppelde rookmelders, een aparte bijkomende sirene en een trilplaat zijn een greep uit de mogelijkheden. 

Mensen met een verminderd gehoor kunnen in aanmerking komen voor een tegemoetkoming via het VAPH. 

>>> Meer informatie over de wetgeving rond rookmelders vind je op de website van de Vlaamse overheid www.wonenvlaanderen.be/rookmelders 

>>> Download de  folder 'Rookmelders'







Powered by Froala Editor

Laatst bijgewerkt op 07 augustus 2024
Rookmelders