Wespen melden

Belangrijke informatie

Belangrijk om te weten is dat onze brandweerploegen niet op zoek gaan naar een nest. Je moet dus goed weten waar de nest zich bevindt, alvorens je onze hulp inroept. We verdelgen ook niet alle nesten. Hieronder zie je welke nesten we al dan niet verdelgen en waarom. 

FotoSoortVerdelging
HommelNee. Hommels zijn onschadelijk en hebben een groot belang in de bestuiving van onze natuur en gewassen.
HoningbijNee. Deze soort is beschermd en van immens belang voor de bestuiving. Nesten moeten overal gevrijwaard blijven. Indien het nest toch storend is, kan je contact opnemen met een plaatselijke imker om het nest op te scheppen en te verplaatsen.
(gewone) WespEnkel indien het nest gevaarlijk of storend is. Ook wespen hebben belang in de bestuiving. Bovendien ruimen ze kleine insecten op zoals muggen en vliegen.
Europese hoornaarNet zoals bij de gewone wesp worden deze nesten enkel verdelgd indien gevaarlijk of storend. De Europese hoornaar kan je herkennen aan hun hoofdzakelijk roodbruin lichaam en pootjes.
Aziatische hoornaarALTIJD! De Aziatische hoornaar is een serieuze plaag en een ernstige bedreiging voor onze honingbij kolonies. Deze nesten mag je dus altijd melden. In vergelijking met de Europese hoornaar is hun lichaam zwarter en de pootjes zijn fel geel.

Nog niet zeker om welke soort wespachtige het gaat? Kijk dan zeker eens naar dit filmpje

In drukke periodes kan de wachttijd voor verdelging oplopen tot twee weken. Dan ben je wellicht sneller geholpen door een andere professionele verdelger. Via https://wespennest.vlaanderen/ kan je deze voor jouw regio terugvinden. 

Kostprijs

Het verdelgen van een nest van een Aziatische hoornaar is altijd gratis. 

Verdelging van nesten van de gewone wesp en de Europese hoornaar is betalend. Kan de brandweerploeg ter plaatse niet tot verdelging overgaan (bv. bijen, hommels, geen nest gevonden ...), dan ook wordt de interventie aangerekend.

  • Niet-dringende verdelging: 50 euro incl. btw
  • Dringende verdelging (onmiddellijk gevolg geven aan de oproep) : 100 euro incl. btw
  • Herhaling van eerdere verdelging (binnen 10 dagen): gratis
  • Verdelging op openbaar domein: gratis


Wanneer komen we ter plaatse?

  • 's Avonds op weekdagen tussen 18u en 22u. 
  • In drukke periodes kunnen de wachttijden oplopen en gaan we ook overdag verdelgen.
  • Er wordt geen afspraak gemaakt


Betalingsmethode

Je ontvangt per post een factuur na afloop van de verdelging. Je dient het bedrag over te schrijven binnen de vermelde termijn. 


Verdelging aanvragen

Wil je na het lezen van deze informatie een verdelging aanvragen? Klik hieronder op 'Vraag verdelging aan (formulier)' en vul al je gegevens correct in. Je krijgt een bevestigingsmail dat je aanvraag ontvangen is en zal onze wespenploeg zo snel als mogelijk zien verschijnen.

Powered by Froala Editor

Laatst bijgewerkt op 17 mei 2024
Wespen melden