Wat kost de brandweer


De brandweer blust branden. Maar ze redt ook mensen uit geblokkeerde liften, kuist de rijbaan op na een verkeersongeval, pompt kelders leeg, komt tussen bij incidenten met gevaarlijke stoffen en nog zo veel meer.  Sommige interventies zijn gratis, andere niet!
De hulpverleningszone heeft de tarieven vastgelegd in een retributiereglement. De huidige tarieven gelden vanaf 1 januari 2022.

Financiering van de brandweer

Een hulpverleningszone en alles wat daarbij komt kijken – brandweerinterventies, materialen, opleidingen, logistieke ondersteuning van de brandweer, de lonen – kost geld. De gemeenten dragen hun financiële steentje bij en ook de federale overheid zorgt voor een deel van het werkingsbudget. Een aantal interventies mag de brandweer aanrekenen. 

Sinds 1 juli 2016 is de hulpverleningszone ook btw-plichtig en moet ze voor bepaalde interventies btw aanrekenen.

In alle gemeenten die deel uitmaken van de hulpverleningszone, worden dezelfde tarieven toegepast.

Wie moet betalen?

De kosten van onderstaande interventies, adviezen en materialen zijn niet noodzakelijk voor rekening van de persoon die de hulpdiensten contacteerde. De persoon voor wie de interventie gebeurde, betaalt doorgaans de kosten. Als die persoon niet aansprakelijk is voor de gebeurtenis, kan hij het bedrag terugvorderen van degene die wel aansprakelijk is.

Download het retributiereglement (pdf)

Retributiereglement : tarieven vanaf 30/06/2023

Retributiereglement - Hulpverleningszone Noord-Limburg - 30-06-2023 (pdf) 

Powered by Froala Editor

Laatst bijgewerkt op 11 juli 2023