Taken
Preventie

Het luik wettelijke brandpreventie omvat ‘het verlenen van advies’ en ‘het controleren’ van gebouwen die onderworpen zijn aan brandpreventiereglementering.

Heb je vragen over een eengezinswoning? Eengezinswoningen zijn niet onderworpen aan een brandpreventiereglementering. Ze worden dan ook niet door de brandweer gecontroleerd. Wil je toch de brandveiligheid in je woning verbeteren? Neem dan een kijkje onder brandveilig samenleven.


Wettelijke brandpreventie

Bij bouwvergunningen (behalve voor eengezinswoningen) wordt er steeds een advies aan de brandweer gevraagd rond brandpreventie. Dit is op basis van een wettelijk kader. Klik hier voor meer informatie over de reglementering.

Brandveilig samenleven

Brandpreventietips en interessante weetjes

Advies preventie en aanvraag controle

Adviezen en controles kunnen worden aangevraagd door iedereen die zijn of haar belang kan aantonen bij een advies.

Veilig eindejaar: tips

Hoe ga je veilig om met vuurwerk? Hoe gebruik je veilig je fondue of gourmettoestel? Lees hier meer tips om de eindejaarsfeesten zonder brand of verwondingen door te komen.

Brandpreventie in natuur- en bosgebieden

Elk jaar kennen we brandgevaarlijke periodes in bos- en natuurgebieden. Dat risico wordt dagelijks berekend en op basis daarvan wordt er beslist welke alarmeringsfase van kracht is. De fases worden uitgedrukt in kleurcodes.

Rookmelders

Vanaf 1 januari 2020 zijn rookmelders verplicht in alle woningen in Vlaanderen. Heb je nog geen rookmelders hangen? Wacht niet langer en plaats zo snel mogelijk rookmelders in uw woning

Asbest

Asbest is een schadelijke stof die in meer dan 3.500 bouwmaterialen is verwerkt. De stof is niet met het blote oog zichtbaar, daardoor weten we vaak niet dat asbest ook in onze eigen woning verborgen zit.

Digitaal interventiedossier

Maak als bedrijf of organisatie een interventiedossier aan met behulp van het Digitaal Interventie Platform (DIP).