Wespen melden: belangrijke informatie

Vooraleer je een verdelging aanvraagt, lees eerst deze belangrijke informatie. Veel nesten worden niet zomaar verdelgd door de brandweer! We helpen je het onderscheid maken tussen verschillende soorten. 

Onderstaande figuur helpt je om het onderscheid te maken tussen wespen, honingbijen, hommels…


Bron honeybeevalley.eu - Bijen en wespen: een kennismaking


Aan de hand van de tabel hieronder kan je afleiden of de brandweer het nest mag verdelgen. In principe komt het erop neer dat enkel nesten van wespen verdelgd worden, en dit indien ze storend of gevaarlijk zijn. Een uitzondering is de Aziatische hoornaar, die wordt ALTIJD verdelgd. Meer info vind je op de website honeybee valley.


FotoSoortVerdelging
HommelNee. Hommels zijn onschadelijk en hebben een groot belang in de bestuiving van onze natuur en gewassen.
Honingbij
Absoluut niet. Deze soort is beschermd en van immens belang voor de bestuiving. Nesten moeten overal gevrijwaard blijven. Indien het nest toch storend is, kan je contact opnemen met een plaatselijke imker om het nest op te scheppen en te verplaatsen.
Wesp
Enkel indien het nest gevaarlijk of storend is. Ook wespen hebben belang in de bestuiving. Bovendien ruimen ze kleine insecten op zoals muggen en vliegen.
Europese hoornaar
Net zoals bij de gewone wesp worden deze nesten enkel verdelgd indien gevaarlijk of storend. De Europese hoornaar kan je herkennen aan hun hoofdzakelijk roodbruin lichaam en pootjes.
Aziatische hoornaar
ALTIJD ! De Aziatische hoornaar is een serieuze plaag en een ernstige bedreiging voor onze honingbij kolonies. Deze nesten mag je dus altijd melden. In vergelijking met de Europese hoornaar is hun lichaam zwarter en de pootjes zijn fel geel.

Vind andere professionele verdelgers via de website wespennest Vlaanderen

Powered by Froala Editor

Laatst bijgewerkt op 15 juni 2023
Wespen melden: belangrijke informatie