Sinds enkele jaren is iedereen in Vlaanderen verplicht om thuis, in je huis of appartement, op elke verdieping minstens één rookmelder te plaatsen.
Sinds 18 februari 2023 is deze verplichting uitgebreid naar andere delen van woningen.
Een rookmelder is nu ook verplicht in andere gemeenschappelijke delen van een gebouw dan de kelder of de zolder, als er zich daar een technische installatie bevindt. Zo wordt vanaf nu een rookmelder ook verplicht in bijvoorbeeld de inkomhal wanneer daar de zekeringkasten hangen, terwijl dat vroeger enkel verplicht was als diezelfde installatie in de kelder of op de zolder hing. Zo een technische installatie is vast verbonden aan het gebouw en heeft een elektrische voeding of produceert warmte.
Voorbeelden van zo’n technische installatie zijn: een zekeringkast, een boiler, een verwarmingsketel, airco’s, de omvormer van je zonnepanelen, …
In een woning
In alle soorten woningen is sinds 2020 een rookmelder verplicht op elke bouwlaag van de woning.Hieronder vallen zowel eengezinswoningen, appartementen, studio's, studentenkamers.
Deze verplichting wordt dus uitgebreid.
Gemeenschappelijke delen
Een rookmelder is nu ook verplicht:
- in gemeenschappelijke delen van een gebouw: in elke ruimte voor gedeeld gebruik waarin zich een technische installatie bevindt. Voorbeelden van zo’n technische installatie zijn: een zekeringkast, een boiler, een verwarmingsketel, airco’s, de omvormer van je zonnepanelen, …
Uitzondering:
De rookmeldersverplichtingen gelden niet als de woning of het gebouw beschikt over een automatische branddetectie met centrale.
- Kelder en zolder:
In de kelder of op zolder van een woning of een appartementsgebouw is een rookmelder verplicht wanneer: - daar een technische installatie is of - de kelder of zolder een directe toegang heeft en normaal en onmiddellijk te betreden is
Alle info is ook terug te vinden op deze webpagina van de Vlaamse overheid.
Powered by Froala Editor