Rookmelders verplicht in alle woningen vanaf 1 januari 2020

Wie in Vlaanderen een woning bouwt, renoveert of verhuurt moet sinds 1 januari 2013 rekening houden met een aantal verplichtingen over het plaatsen van rookmelders. 

Vanaf 1 januari 2020 is het wettelijk verplicht in Vlaanderen om elke verdieping van je woning te voorzien van minstens één rookmelder.

Woningbranden eisen elk jaar tientallen mensenlevens. Meer nog dan het vuur, maakt vooral de rook tal van slachtoffers. Die rook is verstikkend en verspreidt zich razendsnel. Vooral als er 's nachts brand uitbreekt, is het risico om niet tijdig wakker te worden groot. Rookmelders vormen dan ook een eenvoudige en doeltreffende bescherming tegen de gevaren van brand. Daarom verplicht de Vlaamse overheid de aanwezigheid van rookmelders in (huur)woningen.

Welke zijn de Vlaamse rookmeldersverplichtingen? Aan welke  criteria moeten rookmelders beantwoorden? Hoe een rookmelder installeren?...

>>> Lees meer over rookmelders op deze website

>>> Meer informatie over de wetgeving rond rookmelders vind je op de website van de Vlaamse overheid www.wonenvlaanderen.be/rookmelders 

>>> Download de  folder 'Rookmelders'

Laatst bijgewerkt op 08 januari 2020
Rookmelders verplicht in alle woningen vanaf 1 januari 2020