Opening brandweerkazerne Leopoldsburg

Nieuwe kazerne komt kwaliteit van de hulpverlening ten goede

Deze locatie heeft niet alleen als voordeel om over voldoende ruimte te kunnen beschikken. De aansluiting naar de N73 zorgt ook voor een vlotte uitruk bij interventies.
De nieuwe kazerne beschikt over maar liefst 10 poorten en 2 poorten aan de ambulancestelplaats. Dit heeft als voordeel dat de voertuigen onmiddellijk kunnen buitenrijden (voorheen moesten de wagens verzet worden). De ruime koer kan dienen als oefenterrein, waardoor veel minder gebruik moet worden gemaakt van openbaar terrein / openbare weg, zoals in het verleden in Leopoldsburg meestal noodzakelijk was.

Voor de ziekenwagens is nu een aparte stelplaats voorzien, zoals wettelijk wordt voorgeschreven. Ook de zonale reserveziekenwagen krijgt in deze stelplaats een plaats.

De kazerne is voorzien van slaapplaatsen voor de ambulanciers. Vanaf dit najaar wordt er met een 24 uurspermanentie gewerkt. De kazerne zal vanaf dan permanent bemand worden met 2 ambulanciers. De nieuwe regeling zal worden toegepast in alle brandweerposten van Bree, Leopoldsburg en Lommel, voor de ziekenwagens die de eerste uitruk garanderen.

Duurzaamheid troef

Thema’s als duurzaamheid en ecologie werden op de voorgrond geschoven. De nieuwe kazerne heeft een E-peil van 30, dankzij de investering in een warmtepomp, LED-verlichting en isolerende maatregelen. Ook is opvang van regenwater voorzien. Het regenwater wordt gebruikt voor het het spoelen van de toiletten, maar ook het wassen van de voertuigen en de zonale kledij.

Zonale verdeling van de taken en processen

Met de vier huidige brandweerposten die in onze zone gelegen zijn, trachten we samen de processen te vereenvoudigen en op elkaar af te stemmen. Zo krijgt elke kazerne specifieke zonale taken toegewezen. Post Leopoldsburg zal onder meer instaan voor de reiniging van de interventiekledij van de hele zone.
Ook de catering bij interventies wordt van hieruit gecoördineerd. Bij grote of langdurige interventies van Hulpverleningszone Noord-Limburg, wordt het personeel vanuit Leopoldsburg bevoorraad.

Opendeurdag zondag 5 mei

De dag na de officiële opening van de nieuwbouwkazerne, werden de poorten geopend voor het grote publiek. Zondag 5 mei was iedereen welkom op de opendeurdag, die duizenden bezoekers lokte.

KAZERNE BRANDWEERPOST LEOPOLDSBURG

BOUWHEER: Hulpverleningszone Noord-Limburg
ONTWERPTEAM: BEL Architecten bvba
AANNEMER: Cordeel nv
LOCATIE: Michellaan 10, Leopoldsburg
KOSTPRIJS:  3.700.000 euro
SPECIFICATIES NIEUWE KAZERNE

 • Zonale wasplaats voor brandweerkledij met bijhorend magazijn
 • Stelplaats van 800m², voorzien van 10 poorten
 • Stelplaats voor 2 ambulances
 • Slaapplaatsen voor ambulanciers
 • Administratieve ruimten 100m²
 • Fitnesslokaal
 • Polyvalente ruimte van 160m² (leszaal, vergaderzaal, ontspanning)
 • Magazijnen
 • Technische ruimtes
 • Verharde zone rond het gebouw met ruime oefenmogelijkheid
 • 40 parkeerplaatsen
Laatst bijgewerkt op 15 juli 2019