Noord-Limburg naar de Wereldspelen

Een team van Hulpverleningszone Noord-Limburg is uitverkoren om deel te nemen aan de ‘World Rescue Challenges’, de wereldspelen inzake technische hulpverlening en bevrijding van slachtoffers uit voertuigen.

Deze “World Rescue Challenges” is een vierdaags internationaal evenement, dat zal plaatsvinden van 7 tot 11 september 2022 in Groothertogdom Luxemburg. In deze wedstrijd nemen verschillende brandweerploegen uit heel de wereld het tegen elkaar op. Hulpverleningszone Noord-Limburg zal deelnemen met het Technical Rescue Team. Hoofddoel is het bevrijden van slachtoffers uit voertuigen na een verkeersongeval op een snelle en veilige manier. Niet enkel snelheid is daarbij belangrijk, ook de aanpak, bevelvoering en het technische aspect zijn doorslaggevend.


Wat is het Technical Rescue Team ? 

Een groep brandweermannen uit de verschillende posten van Hulpverleningszone Noord-Limburg, gespecialiseerd in technische hulpverlening. Ons team nam de afgelopen zeven jaar al verschillende keren deel aan een gelijkaardige wedstrijden in Duitsland, Frankrijk en Luxemburg. 

Adj. Roel Vanden Boer (leider Technical Rescue Team) is vereerd met de deelname aan deze wedstrijd:   “Door de positieve indrukken die we tijdens de wedstijden in binnen- en buitenland de afgelopen jaren hebben nagelaten, werden we dit jaar door de organisatie van de wereldkampioenschappen gevraagd om deel te nemen. Gezien het gebeuren dit jaar in Europa - zelfs in een buurland - plaatsvindt, maakt het voor ons praktisch en financieel mogelijk om op de uitnodiging in te gaan. Dit is voor ons team - en bij uitbreiding alle hulpverleners van Hulpverleningszone Noord-Limburg - een enorme eer. Dankzij de medewerking van de zoneleiding en de steun van de burgemeesters van Hulpverleningszone Noord-Limburg, konden wij als team ingaan op deze uitnodiging. Zo’n wedstrijd triggert ons als deelnemer om nog beter te worden in ons vak, wat de hulpverlening uiteraard alleen maar ten goede kan komen.”


Minder doden in het verkeer 

Kol. Jan Jorissen (zonecommandant) merkt een duidelijke evolutie sinds het begin van zijn carrière bij de brandweer: “Aan de hand van statistieken van interventies kunnen we aantonen dat het aantal ongevallen in 20 jaar tijd aanzienlijk is teruggelopen, en zeker het aantal doden bij ongevallen. Dit laatste heeft niet alleen te maken met de wegen die veiliger zijn geworden, gereduceerde maximumsnelheid, maar ook met de wagens die zijn uitgerust met heel wat actieve en passieve veiligheidssystemen. Vroeger werden we wel wekelijks opgeroepen om een slachtoffer te gaan bevrijden uit een voertuig, vandaag is dat nog sporadisch het geval. Desondanks moeten we blijven investeren in de veiligheid van de wegen, de weggebruikers, maar ook in de veiligheid van onze hulpverleners. We krijgen nu te maken met nieuwe ontwikkelingen, elektrische voertuigen, aandrijving met waterstof, LNG, enzovoort. Oefening en training van ons personeel, en kennis vergaren is daarom zelfs nog meer aan de orde dan vroeger.”

 

Over de wedstrijd

Het uitgangspunt voor de deelname aan dit soort wedstrijden, is het bijschaven van technieken, maar ook nieuwe technieken aanleren die de hulpverlening nog verder kunnen verbeteren.   Tijdens dit soort challenges komt men in contact met andere hulpverleners uit binnen- en (vooral) buitenland en leert men van elkanders ervaringen. Onze mensen zullen het opnemen tegen ploegen uit (onder andere) de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Zuid-Afrika, Latijns-Amerika, Taiwan en verschillende Europese landen waaronder Frankrijk, Spanje, Portugal.  

Van 7 tot 11 september vaardigt Hulpverleningszone Noord-Limburg een ploeg van 6 hulpverleners, gespecialiseerd in technische hulpverlening, af naar de wereldkampioenschappen in Luxemburg. De organisatie gaat uit van de World Rescue Organisation, een instantie die tracht om alle schakels van de veiligheidsketen in geval van een ongeval te verbeteren en hiervoor samenwerkt met de grote autoconstructeurs. Het evenement vindt jaarlijks in een ander land plaats.  Aan deze wedstrijd in september nemen 32 brandweerploegen uit 17 landen deel.

 

Demo op opendeurdag Bree

Je kan het team op zondag 4 september om 15.00 uur live aan het werk zien, tijdens een demo op de opendeurdag van Brandweer Bree.

 

Powered by Froala Editor

Laatst bijgewerkt op 29 augustus 2022
Noord-Limburg naar de Wereldspelen