Brandweer Noord-Limburg zoekt vrijwillige brandweerlui voor de nieuwe brandweerpost in Wijchmaal

Op de grens van Peer met Hechtel-Eksel opent begin 2027 een nieuwe brandweerpost. De werken starten nog dit jaar. Brandweer Noord-Limburg en de gemeenten Peer en Hechtel-Eksel gaan intussen al op zoek naar vrijwillige brandweermannen en -vrouwen. Geïnteresseerden krijgen tekst en uitleg tijdens infosessies op 5 juni in Peer en 6 juni in Hechtel-Eksel.

In het Noorden van onze provincie wordt de brandweer georganiseerd door de Hulpverleningszone Noord-Limburg. Zij zorgen voor brandweerhulp en ambulancezorg in Bocholt, Bree, Ham, Hamont-Achel, Hechtel-Eksel, Leopoldsburg, Lommel, Peer en Pelt. Een groot gebied en daarom was er ook nood aan een bijkomende brandweerpost.

“We merkten de voorbije jaren een toename van de verkeersdrukte waardoor ook de brandweervoertuigen het ook steeds moeilijker krijgen om de aanrijtijden te respecteren. De nieuwe brandweerpost in Wijchmaal zorgt ervoor dat we sneller aanwezig kunnen zijn op een deel van het grondgebied van Peer en Hechtel-Eksel”, vertellen de burgemeesters Steven Matheï en Jan Dalemans. “De ligging is perfect, vlakbij de N73 en de Noord-Zuid. Wijchmaal wordt de vijfde post in de Hulpverleningszone Noord-Limburg, naast de posten in Bree, Leopoldsburg, Lommel en Pelt.”

COMPACTE POST

De nieuwe brandweerpost langs de Stationsstraat wordt niet groot, maar zal wel een volwaardige post zijn. “Er komen een beperkt aantal voertuigen en manschappen. De brandweerpost moet kleinschalige incidenten zelfstandig kunnen afhandelen, maar ook kunnen samenwerken met de andere posten wanneer er zich een groter probleem voordoet. De verschillende posten opereren in een netwerk. Zo proberen we efficiënt samen te werken”, aldus Steven Matheï.

GEZOCHT: M/V UIT DE BUURT

De nieuwe brandweerpost heeft natuurlijk ook nood aan vrijwilligers. Daarom start de Hulpverleningszone Noord-Limburg een wervingscampagne op. “We zijn op zoek naar een veertigtal enthousiaste vrouwen of mannen vanaf 18 jaar uit de omgeving van de nieuwe brandweerpost”, klinkt het bij de burgemeesters.

“Dat laatste is belangrijk want als vrijwilliger moet je binnen de 8 minuten na een oproep in de brandweerpost kunnen zijn. Daarnaast moet je handig zijn en over een goede fysieke conditie beschikken. En, je moet natuurlijk voldoende tijd kunnen vrijmaken voor de interventies en de opleidingen. Ik ben blij dat de nieuwe post zo dichtbij gelegen is” zegt burgemeester Jan Dalemans. "Dat is goed voor kortere interventietijden, maar zal er ook voor zorgen dat inwoners van onze gemeente zich ook makkelijker kandidaat kunnen stellen als vrijwilligers voor deze nieuwe post.”

OPLEIDING

Woon je in een straal van 8 minuten van de nieuwe brandweerpost, dan kan je je kandidaat stellen als vrijwillige bandweerman/vrouw. “Om met de opleiding te kunnen starten, moet je in 2023 een geschiktheidsattest behalen aan de brandweerschool. Slaag je daarin, dan start je in januari 2024 met een opleiding van twee jaar en een stage op het terrein. Daarna ben je volwaardig brandweerman/vrouw die als betaalde vrijwilliger ingezet wordt in de nieuwe brandweerpost.”

INFOSESSIES IN PEER EN HECHTEL

Zegt de job van vrijwillige brandweerman/vrouw jou iets? Kom dan zeker naar de infosessie voor kandidaat-brandweervrijwilligers op maandag 5 juni om 19 uur in ’t Poorthuis in Peer of op dinsdag 6 juni om 19 uur in De Schans in Hechtel. Je krijgt er meer info over de job, de opleiding en de voorwaarden.


Powered by Froala Editor

Laatst bijgewerkt op 30 mei 2023
Brandweer Noord-Limburg zoekt vrijwillige brandweerlui voor de nieuwe brandweerpost in Wijchmaal