E-loket
Wespenverdelging

Wespenmelding

U kan hier melding maken van een wespennest. De melding dient te gebeuren via het onderstaande webformulier. Opgelet, wij kunnen geen telefonische afspraken maken. 

Wat kost het?

De tarieven voor wespenverdelging zijn afhankelijk van de aard van de interventie:

  • Dringende verdelging (meteen langskomen) en op zaterdag, zon- en feestdagen: 60,50 euro incl. btw
  • Niet-dringende verdelging: 30,25 euro incl. btw

Betalingsmethode

  • Na de verdelging dient meteen te worden afgerekend. Opgelet, er wordt geen contant geld aanvaard. De betaling gebeurt met de bankkaart. De verdelgingsploeg heeft een mobiele terminal, om de betaling ter plaatse te vereffenen.

Belangrijk om weten

Je hebt een wespennest en je wilt het laten verdelgen door de brandweer. Wij staan klaar om je te helpen. Maar we vragen tegelijk om alleen hinderlijke of echt gevaarlijke wespennesten te melden. Het lijkt misschien niet zo, maar wespen zijn erg nuttige dieren. Ze jagen op vliegen, bladluizen en muggen. Ze zijn ergens dus ook bondgenoten van de mens.

Het verdelgen van een wespennest kan meestal enkel d.m.v. een gif in de opening van de wespennest te spuiten.  Dit product is niet enkel giftig voor wespen, maar ook voor andere levende organismen (o.a. voor vissen).  

Heb je een wespennest achteraan de tuin of in een hok waar je nooit komt?  Help ons dan om onnodig gif in het milieu te verspreiden door de wespennesten die niet hinderlijk zijn niet te laten verdelgen.  

Nesten van bijen of hommels zullen we trouwens nooit verdelgen. Vergeet niet: de brandweer is er voor mens, dier én milieu. 

Wachttijd

Wanneer komt de brandweer langs voor wespenverdelging ?

De verdelging van een niet-dringende melding, gebeurt op weekdagen (meestal na 18 uur). In drukkere periodes worden er ook overdag wespen verdelgd.

Voor de verdelging van een dringende melding, wordt meteen een ploeg ter plaatse gestuurd.


Hoornaars 

Aziatische hoornaars dient u te melden. Deze worden verdelgd door een gespecialiseerd team.


Hoornaars: hoe herken je ze?

Lees meer over de verschillen tussen Europese en Aziatische hoornaars op de website van Natuurpunt.

Wespenverdelging