Media
Standing orders ambulanciers

Ziekenwagendienst Hulpverleningszone Noord-Limburg start kwaliteitsproject ‘staande orders’
Vanaf 10 januari 2019 is de Hulpverleningszone Noord-Limburg gestart met het toepassen van ‘staande orders’.  Verpleegkundigen met een specialisatie in de spoedgevallenzorg die tewerkgesteld zijn bij de hulpverleningszone mogen vanaf dan een aantal handelingen, die voorheen enkel voorbehouden werden voor een MUG-arts , uitvoeren wanneer ze bij een slachtoffer ter plaatse aankomen.
De Hulpverleningszone Noord-Limburg beschikt over zes ziekenwagens, verdeeld over de brandweerkazernes van Bree, Leopoldsburg, Lommel en Pelt.
“Onze ziekenwagens rijden meer dan 6000 keer per jaar uit. Dankzij de invoering van standing orders, kunnen we bijkomende levensreddende handelingen stellen of het comfort van de patiënt verhogen. Dit project zal de dienstverlening aan de burger nog verbeteren en kan in sommige gevallen levens redden”.
De extra handelingen die de verpleegkundigen nu mogen stellen, zijn onder meer het toedienen van pijnstilling, het behandelen van een hypoglycemie, epilepsie of een uitgebreide allergische reactie.  Voorheen moest hier steeds een MUG-arts voor ter plaatse komen. Deze vernieuwing zorgt ervoor dat deze spoedartsen beschikbaar kunnen blijven voor andere dringende interventies. Het project van de brandweer valt onder toezicht van een urgentiearts die speciaal door de hulpverleningszone werd aangesteld.

Meer info
Martijn Wouters
Norbert Neeckxlaan 52 Z
3920 Lommel
tel: +(32)-11-54.29.00
[email protected]

Standing orders ambulanciers