Nieuws
Oefening natuurbrand 'Zwarte heide'

De oefening werd mogelijk gemaakt dankzij de bijdrage van het Kenniscentrum voor de civiele veiligheid (KCCE). Defensie steldehet domein van Kamp Beverlo ter beschikking van de brandweer voor deze oefening.

Het doel van de oefening, ‘Zwarte heide’ genaamd, was om de standaard operationele procedure ‘natuurbranden’ in de praktijk te brengen. De procedure werd uitgewerkt door een werkgroep van specialisten. In de voormiddag stonden er enkele kleinere oefeningen op het programma. Vervolgens, in de namiddag vanaf 13.00 uur, werd een grootschalige multidisciplinaire oefening gehouden. Groepen van bosbrandweerwagens werden strategisch ingezet. Het geheel werd geleid vanuit de Commandopost Operaties.

Liefst 6 brandweerzones namen deel aan de oefening. De coördinatie was in handen van de werkgroep ‘Bosbranden’ binnen het Netwerk Brandweer. Specialisten van Hulpverleningszone Zuid-West Limburg, Hulpverleningszone Noord-Limburg en Zone Rand werkten de oefening uit. Het Nationaal Geografisch Instituut (NGI) was aanwezig en gaf uitleg over het project rond cartografie. Aan de oefening nemen ook deel: Brandweerzone Oost-Limburg, Brandweerzone Taxandria en Brandweerzone Kempen.

Ook voor de piloten van de luchtsteun was het een goede oefening. Ze ondernamen verschillende succesvolle bluspogingen met de helikopter van de federale politie (DAFA).

Oefening natuurbrand 'Zwarte heide'
  • 07/10/2019 07:12
  • Nico Vande Kerkhof