Nieuws
Blauwalg in kanaal Beverlo en kanaal Bocholt-Herentals

De Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) heeft blauwalgen vastgesteld in het kanaal naar Beverlo en het hele kanaal Bocholt-Herentals. Het blijkt om giftige blauwalgen te gaan. Daarom heeft de gouverneur een captatie- en recreatieverbod uitgevaardigd op het volledige kanaal.

Voor welke problemen zorgt blauwalgenbloei?

Drijvend aan het wateroppervlak vormt blauwalgenbloei een blauwgroene, soms roodbruine, olieachtige laag op het water. Als de olieachtige laag op het water dikker wordt en het wier dichter op elkaar drijft, sterven de blauwwieren af en komen er giftige stoffen vrij die schadelijk kunnen zijn voor mens en dier:

  1. Via de mond, via de huid en bij inademing kunnen er bijhorende gezondheidsklachten ontstaan zoals diarree en braken, irritatie van de ogen, oren en huid en hoofdpijn, luchtwegklachten, allergische reacties en astma.
  2. Toxines die aanwezig zijn in kleine waterdruppeltjes, kunnen ook via de luchtwegen opgenomen worden. Hierdoor lopen niet alleen zwemmers maar ook hengelaars en beoefenaars van sporten op of aan het water een potentieel risico. Ook honden lopen risico omdat zij met open bek zwemmen.
  3. Drijflagen van blauwalgen zien er vaak ook vies uit en kunnen ernstige geurhinder veroorzaken.

Omwille van dit risico wordt bij de vaststelling van een blauwalgenbloei vaak een captatie- en/of recreatieverbod ingesteld. Hierdoor mogen landbouwers geen water meer gebruiken om hun vee te drenken of hun gewassen te beregenen en worden allerlei watersporten verboden.

Captatie- en recreatieverbod

De gouverneur nam op 21 augustus 2019 een volgend besluit waardoor er nu een captatie- en recreatieverbod geldt op het hele kanaal naar Beverlo en het hele kanaal Bocholt- Herentals.

In een straal van 100 meter rond de drijflaag

  • Mag er geen water meer gecapteerd worden voor het besproeien van landbouwgewassen en voor drinkwater voor vee;
  • Mag er geen zachte recreatie meer plaatsvinden.

Download het volledige besluit van 21/08 (pdf).

Meer informatie over blauwalgen vind je op de website van de Vlaamse Milieumaatschappij.

Blauwalg in kanaal Beverlo en kanaal Bocholt-Herentals
  • 22/08/2019 07:54