Nieuws
Be-Alert - Meteen verwittigd bij een noodsituatie

BE-Alert is een alarmeringssysteem waarmee de overheid jou kan verwittigen in een noodsituatie.
Tot nu toe ontving je meestal informatie over een noodsituatie via (sociale) media, de hulpdiensten aanwezig op het terrein of via het sirene-netwerk. Dankzij BE-Alert kan je binnenkort ook rechtstreeks informatie krijgen via sms, een gesproken bericht via een vaste telefoonlijn of e-mail.

Een burgemeester, gouverneur of minister activeert BE-Alert, om een bericht uit te sturen naar iedereen waarop de noodsituatie impact heeft.  Zo kunnen inwoners op een snelle manier de nodige aanbevelingen krijgen, bv. ramen en deuren te sluiten bij een brand.

Dit bericht zal steeds verstuurd worden naar de inwoners die rechtstreeks betrokken zijn bij de noodsituatie (bv. buurtbewoners van een straat, wijk, nucleaire noodplanningszone). Om zo’n bericht te ontvangen, moet je je vooraf inschrijven op BE-Alert. (via http://be-alert.be/nl) Zo weet de bevoegde overheid wie ze moeten verwittigen op welke locatie.
Wil je een alarm ontvangen voor meerdere locaties? Je kan verschillende adressen en verschillende telefoonnummers registreren: bv. tweede verblijfplaats, werkplaats, … Zo blijf je steeds op de hoogte.
Ik schrijf mij in op BE-Alert om een alarm te ontvangen bij een noodsituatie in mijn buurt. Door mij in te schrijven, zal ik informatie krijgen, ook al ben ik niet thuis. Als ik mij niet inschrijf op BE-Alert en mijn gemeente stuurt een bericht uit naar mijn wijk om ons te verwittigen voor een overstroming, zal ik geen bericht ontvangen.”
Bij grote noodsituaties, kan het ook belangrijk zijn om je te verwittigen, waar je op dat moment ook bent. Dankzij een unieke technologie in België kan de overheid je een sms sturen als je fysiek aanwezig bent op de plaats van de gebeurtenis.    Hiervoor hoef je je niet vooraf inschrijven.
“Ik ben aan het shoppen in de stad en door een noodsituatie moet een bepaalde zone evacueren. Ik kan dan een sms ontvangen, met de vraag een gevarenzone te verlaten, ook al ben ik niet ingeschreven op BE-Alert.”

Toch is BE-Alert niet altijd het beste kanaal om de betrokken bevolking te verwittigen. Afhankelijk van het moment (dag of nacht, in de week of tijdens het weekend, vóór of na school, …), de plaats (in een veld of in het stadscentrum, in een industriezone of dicht bij een kinderopvang, …), of het soort risico of incident (brand, overstroming, ontploffing, …) kan het soms beter zijn om andere middelen in te zetten. Zo zal men je bijvoorbeeld eerder via de traditionele media (tv, radio, …) waarschuwen bij een noodsituatie met een grote impact.

De boodschap die je krijgt, zal je de nodige aanbevelingen geven of je informeren over de evolutie of het einde van de noodsituatie.

Afhankelijk van de aard van de situatie, kan je volgende informatie krijgen:
•de aanbeveling om te schuilen (ga het dichtstbij gelegen gebouw binnen, sluit ramen en deuren, en luister naar de media)
•de aanbeveling om de betrokken zone te evacueren en bijbehorende informatie over een opvangcentrum
•informatie over hoe de situatie zich evolueert

Schrijf je in op http://be-alert.be/nl 

Be-Alert - Meteen verwittigd bij een noodsituatie
  • 23/02/2018 08:16